Frytki – kalorie, właściwości, witaminy, wartości odżywcze

0
8778
frytki

Kto nie lubi frytek? Chyba każdy je kiedyś jadł. Są one bardzo smaczne, ale… nie do końca zdrowe. O tym wie chyba każdy. Mimo to frytki uwielbiają szczególnie dzieci. Może dzięki temu, że owe smażone ziemniaki mają bardzo apetyczny wygląd. Świetnie prezentują się na talerzu.

Frytki są bardzo kalorycznej. Już zaledwie 100 gram ma aż 331 kalorii. Jeśli ktoś zastanawiałby się, ile kalorii ma porcja frytek, to powinien wiedzieć, że właśnie wynosi ona 100 gram. Aż 42% frytek to węglowodany. Za to białka jest tylko 4%. Z kolei tłuszcze to 17% frytek. Przysmaki te składają się również z błonnika, witamin i minerałów. Frytki i witaminy? – zapytałaby się niejedna osoba. Okazuje się, że nawet frytki zawierają porcję witamin. Jest to głównie witamina C, K oraz niacyna. Frytki to również minerały takie jak potas, wapń czy żelazo.

Nie należy skreślać frytek pod względem ich wartości odżywczych, bowiem mają one sporo błonnika, który ważny jest w sprawnej pracy jelit. Zawarte we frytkach białko buduje z kolei mięśnie. Witaminy z grupy B spełniają z kolei ważną rolę w metabolizmie.

Ciekawostki o frytkach

frytkiKto jest specjalistą od frytek? Okazuje się, że najsmaczniejsze frytki powstają w Belgii. Belgia jest specjalistką od pysznych frytek. To właśnie belgijskie frytki mają charakterystyczny kształt łódeczkowaty. Jak przygotowuje się takie frytki? Smaży się je w specjalny sposób – dwa razy w wyższej oraz niższej temperaturze. Belgijskie frytki podaje się z sosami różnego rodzaju.

Frytki można jeść jako oddzielne danie oraz mogą być świetnym dodatkiem do dania głównego. Zależy zresztą od indywidualnego smaku. Są tacy, którzy uwielbiają frytki z rybą smażoną. Smażone ziemniaki są także dobrym uzupełnieniem porcji mięsa oraz warzyw i surówek. Frytki smakują także na spółkę z hamburgerem, ale nie jest to najzdrowsza opcja. Inni kochają frytki ze smażoną kiełbaską. Można także jeść frytki z zapiekanką. Są również kebaby w środku z porcją frytek, mięsem i surówkami. Są to tzw. kebaby wypasione. Do frytek można także podać różny sos. Klasyczny jest oczywiście keczup. Są więc tacy, którzy nie wyobrażają sobie frytek bez keczupu. Inni uwielbiają frytki polane sosem majonezowym. A są i tacy, którzy kochają frytki w towarzystwie sosu czosnkowego. Mogą być one polane sosem zarówno pikantnym jak i łagodnym.

Jeść frytki czy nie jeść?

We wszystkim należy zachować umiar. Dlatego dobrze jest nie przejadać się frytkami. Możemy jeść frytki raz w tygodniu, ale częściej lepiej nie sięgać po te przysmaki. Dobrze jest na co dzień przestrzegać diety, która składa się z warzyw i pełnoziarnistych, zdrowych produktów. Dobrze jest również na co dzień sięgać raczej po gotowane ziemniaki niż frytki, a jeśli mamy ochotę na specjalną przekąskę, to dobrze jest zajadać się bakaliami, czyli na przykład suszonymi daktylami, suszonymi śliwkami, jabłkami, orzechami, słonecznikiem.

[Głosów:36    Średnia:2.2/5]