Oleje roślinne to niezbędny składnik w diecie każdego człowieka. Zawierają one potrzebne kwasy tłuszczowe nienasycone oraz dostarczają do organizmu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i fitosterole. Bogate są także w bardzo ważne dla organizmu człowieka składniki oraz właściwości fizykochemiczne. Mają niesamowicie korzystny wpływ na zdrowie, zapobiegają również chorobom cywilizacyjnym oraz problemom układu krążenia. Warto więc zapoznać się z rodzajami olejów, które możemy wykorzystywać w naszej codziennej diecie ze względu na nasz organizm. W tym artykule przeczytasz, jakie oleje są zalecane do spożywania, jaki wpływ ma ich spożywanie na organizm oraz, co za tym idzie, na nasze samopoczucie.

Skład olejów roślinnych

Nazwy olejów wywodzą się od roślin, z jakich są one produkowane. Na rynku dostępna jest duża gama tego rodzaju produktów roślinnych. Są one produkowane poprzez tłoczenie, zwykle ziaren oleistych lub orzechów. Olej pochodzenia roślinnego to nic innego jak czysty tłuszcz z nasion. Te dobrej jakości powinny cechować się głównie posiadaniem kwasów nienasyconych, a prawidłowy stosunek omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1,5. Powinny także zawierać witaminy A, D i E. Do przetwarzania tych produktów używa się barwników oraz dodawane są cząsteczki smakowe i zapachowe charakterystyczne dla roślin, z jakich są przetwarzane. Dlatego ważne jest, abyśmy dokładnie sprawdzali i analizowali etykiety.

Rodzaje olejów roślinnych

W sklepach mamy do wyboru wiele produktów oleistych, wyprodukowanych z różnego rodzaju ziaren oraz na kilka sposobów przetwarzania. Warto zgłębić wiedzę na temat produkcji i tłoczenia olejów z odpowiednich ziaren oraz tego, które spośród nich mają najwięcej składników niezbędnych dla naszego organizmu. Ważne jest również, aby dowiedzieć się jakich wartości odżywczych dostarczają oleje roślinne, aby mieć świadomość, jak kluczową rolę odgrywają w naszej codziennej diecie. Oto kilka z nich.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy, jak sama nazwa mówi, produkowany jest z odmian rzepaku. Dostępny jest on głównie w formie rafinowanej, jednakże ten sposób ma niewiele do zaoferowania pod względem zdrowotnym. Oleje z rzepaku o bogatych właściwościach to te tłoczone na zimno lub nieprzetworzone mineralnie, najlepiej z roślin uprawianych ekologicznie.

Produkt ten ma niesamowicie wiele właściwości. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej budowy błon komórkowych. Ponadto polepsza kondycję serca oraz redukuje poziom cholesterolu. Zmniejsza on ryzyko zachorowania na raka, a także zapobiega cukrzycy. Mimo tego, że jest to olej, zaleca się stosowanie go w diecie odchudzającej, ponieważ przyspiesza on metabolizm.

rzepak przed obróbką

Olej lniany

Len to roślina oleista, znana już od wieków, z której możemy wydobyć siemię lniane, a następnie z niego stworzyć produkt, o wielu zastosowaniach. Jest on tłoczony na zimno, co gwarantuje otrzymanie produktu najwyższej jakości.

Olej lniany zapewnia źródło kwasów omega-3 niezbędnych dla człowieka w każdym wieku. Wiele ryb morskich nie posiada tak wiele kwasów tłuszczowych nasyconych, jak właśnie ten produkt. Jest on bardzo ważny w diecie u osób z chorobami serca i krążenia. Pomaga w walce z nowotworami, przy depresji, menopauzie, a także reguluje cykl menstruacyjny.

Produkt ten jest jednym z najlepiej wchłaniających się tłuszczów przez ludzki organizm. Ważne jednak, aby przechowywać go w odpowiedniej temperaturze oraz ciemnych butelkach, aby nie stracił on swojego działania oraz właściwości.nasiona lnu

Oliwa z oliwek

Jest ona produkowana poprzez miażdżenie owocu drzewa oliwkowego wraz z pestkami następnie wydobywanie nich sok i odwirowanie wody. W taki właśnie sposób otrzymujemy ten wyjątkowy tłuszcz, cieszący się popularnością w dietetyce.

Produkt ten jest tłuszczem roślinnym składającym się z kwasów tłuszczowych nienasyconych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także cenną witaminę E.

Ten wyrób posiada również niesamowite korzyści zdrowotne. Obniża bowiem wystąpienie chorób nowotworowych, zapobiega chorobom układu krążenia oraz cukrzycy. Może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca.

Ciekawostką może być, iż ten produkt zmniejsza poziom stresu oksydacyjnego, który jest przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych. Działa również przeciwzapalnie i przeciwdziała starzeniu się organizmu.

oliwa z oliwek

Oliwa extra virgin

Dopisek “extra virgin” to dosłownym znaczeniu “oliwa naturalna”. Jest to jedna z odmian oliwy z oliwek. Produkuje się ją poprzez tłoczenie owoców drzewa oliwkowego na zimno i nie jest poddawana żadnym procesom chemicznym. Produkowana bez konserwantów oraz domieszek. Do wytwarzania tego rodzaju oliwy używa się jedynie świeżych owoców, co sprzyja zachowaniu wszystkich najlepszych wartości, które posiada owoc drzewa oliwkowego.  

oliwa extra virgin

Oleje roślinne istotne dla zdrowej psychiki

Światowa Organizacja Zdrowia uznaje, iż 30% energii przyjmowanej z pożywienia powinno pochodzić z tłuszczów roślinnych. Warto zwracać na to uwagę, ponieważ kwasy z rodziny omega-3 i omega-6, w odpowiedniej ilości, mają pozytywny wpływ na psychikę naszego organizmu oraz codzienne funkcjonowanie. Te składniki podawane w odpowiednich porcjach wpływają korzystnie na zdolność kojarzenia, zapamiętywanie, koordynację ruchową, zdolność skupienie uwagi oraz nabywania nowej wiedzy, opanowanie stanów lękowych oraz ogólne zdolności poznawcze. Wpływa także na procesy starzenia się mózgu oraz może pomóc w motywacji do pozytywnego działania człowieka w codziennym życiu.

Jak więc widzimy, oleje roślinne mają bardzo pozytywny wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie. Zawierają wiele wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu oraz przeciwdziałają wielu chorobom. Musimy jednak uważać na to, co kupujemy, dlatego zaleca się sprawdzanie składu oraz tego w jaki sposób są wykonywane.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ