Pestki granatu

0
253
pestki granatu

Granat, owoc chyba znany przez każdego. Mianowicie już od starożytności był uznawany za naturalny lek w leczeniu płodności. Dodatkowo jest smaczny i bardzo zdrowy. Owoc ten zawiera polifenole, które chronią nas przed wieloma chorobami. Dodatkowo spowalniają  starzenie i usprawnia proces trawienia. Granat, to nie tylko zdrowy owoc, ale również produkt, który posiada niezwykle zdrowe pestki. Świeże czy też suszone, pestki granatu są równie ważne jak sam owoc.

 

 

Dlaczego warto go jeść?

 

Granat, a właściwie sok z granatu korzystnie wpływa na nasz układ sercowy, przeciwdziała procesom zapalnym. Największym jego skarbem są własnie polifenole. To przede wszystkim przeciwutleniacze, które świetnie wpływają na nasz organizm. Pestki granatu, warto jeść ze względu na zawartość witaminy C, B, potasu, błonnika, cynku czy też selenu. Można powiedzieć, że to prawdziwa bomba witaminowa i minerałowa. Dodatkowo pestki granatu niosą za sobą szereg korzystnych właściwości dla zdrowia. Łagodzą wszelkie problemy z trawieniem, zawierają przeciwutleniacze, działają kojąco, regenerują naszą skórę, przyśpieszają gojenie się zmian trądzikowych. Zarówno granat jak i jego pestki powinniśmy jeść. Niestety wiele osób ma problem z wyjściem pestek w owocu. Otóż najpierw powinniśmy przekroić granat na pół, a następnie wybić wszystkie pestki za pomocą łyżki. Dobrze jest też rozerwać owoc i ręcznie wyjąć wszystkie pestki.Granat jest szczególnie stosowany w kuchni indyjskiej.

pestki granatu

 

Suszone pestki granatu

 

Suszone pestki granatu, które również występują w takiej wersji, posiadają bardzo charakterystyczny smak. Na pewno są lekko kwaśne, a więc i uniwersalne. Możemy je wykorzystać do wielu słodkich jak i słonych dań. Oczywiście można je spożywać samodzielnie. To idealna przekąska między posiłkami. Warto je także dodawać do pieczywa, ciastek, zup, sposób czy lodów. Tworzą idealny duet herbatą. Bardzo często stosujemy je jako dekoracja potraw, lub składnik sałatek. Bardzo duża ilość osób boi się zasmakować czegoś nowego. Ale w końcu granat jest owocem znanym od dawnych czasów. Dlaczego więc nie wprowadzamy go do naszego jadłospisu na co dzień? Przecież dzięki niemu możemy wzbogacić nie jedną potrawę czy deser. Pestki granatu są naprawdę wspaniałe. Nie tylko smaczne, zdrowe, ale i tworzą element dekoracyjny talerza, potrawy. Granat na pewno powinniśmy spożywać przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu. Jego barwa chociaż niezwykła, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sok, cały owoc, pestki, otarta skórka, tak naprawdę wszystko możemy wykorzystać.

 

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ