Mleko acidofilne – właściwości

0
4252
Mleko acidofilne

Mleko acidofilne, co to takiego? Skąd pochodzi? Na początku uważano, że jest to mleko bułgarskie, nazywane tak przez poddawanie do specjalnej fermentacji. Dlatego bułgarskie, gdyż w tamtym okresie Bułgarzy byli narodem niezwykle długowiecznym. Po pewnym czasie udowodniono te stwierdzenie naukowo. W aktualnym czasie uważa się, że nie była to prawda. Na pewno można powiedzieć, że proces fermentacji nadaje mleku zupełnie nowych wartości.

 

Mleko acidofilne

Fermentacja czyli?

 

Gdy słyszymy słowo fermentacja, na pewno przypominamy sobie o napojach mlecznych. Właśnie te produkty są otrzymywane z mleka oraz przetworów mlecznych. To tutaj działa specyficzna mikroflora. To ona jest odpowiedzialna za obniżenie pH. Mleko acidofilne, a zarazem cała produkcja tych sfermentowanych napojów rozpoczęła się w wyniku powstania czystych kultur fermentacji mlekowych. Szczepy bakterii są na pewno niezbędne. Szczepy bakterii są niezbędne, gdyż pozwalają one na uzyskanie produktów, które cechują się właściwą odżywczością oraz diet etycznością. Mleko acidofilne to produkt, który należy do napojów mlecznych sfermentowanych. Mianowicie otrzymuje się go poprzez fermentację kwasową właśnie mleka pasteryzowanego. Proces ten jest możliwy dzięki bakteriom Lactobacillus acidophilus. To dzięki nim możliwe jest wytworzenie kwasu mlekowego. Obecnie możemy znaleźć mleko acidofilne zupełnie naturalne, bądź też w wariantach smakowych. Wartość odżywcza tego produktu wynika z ilości bakterii mlekowych. Warto pamiętać, że mleko acidofilne zaliczane jest do grupy mlecznych napojów, zupełnie nowej generacji, określanej jako prozdrowotnej. Pamiętajmy, że te dobre bakterie są niezbędne w przypadku produktów mlecznych. To właśnie one rozkładają składniki mleka, między innymi białka oraz laktozę. W przypadku mleka acidofilnego, to właśnie za sprawą fermentacji uległa rozłożeniu cukier mleczny. W ten sposób nie drażni on naszej śluzówki jelitowej. A więc mogą go spożywać również takie osoby, które odczuwają różnego rodzaju problemy żołądkowo- jelitowe, po wypiciu zwykłego mleka.

 

 

Właściwości odżywcze tego produktu

 

Mleko acidofilne zawiera wyższą zawartość witamin z grupy B. To nie tylko lepsze walory smakowe, ale również fakt, iż produkt ten pobudza wydzielania śliny, przyśpiesza także perystaltykę jelit. Mleko acidofilne kontroluje i reguluje skład mikroflory jelitowej,obniża poziom cholesterolu we krwi,  hamuje rozwój niektórych nowotworów. Dodatkowo regeneruje organizm po leczeniu antybiotykami.

[Głosów:14    Średnia:2.1/5]