Ketchup – fakty i mity

0
2637
Ketchup

Ketchup to doskonały produkt, który uwielbia mnóstwo osób. Można go dodawać do wielu potraw. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niego frytek, burgerów, hot-dogów, czy kanapek. Są tacy, którzy stosują go o wiele częściej i dodają ketchup nawet do jajek, a także warzyw takich, jak brokuły, ogórki, a nawet pomidory. Zdarzają się nawet osoby przygotowujące spaghetti właśnie na bazie ketchupu. Jeszcze inni uważają, że ketchup do doskonały produkt do naprawienia smaku nieudanej potrawy. Tak więc niektórzy po prostu nie wyobrażają sobie bez niego życia. Ketchup przygotowywany jest przeważnie z pomidorów, octu, soli, cukru, pieprzu i innych przypraw. Jest niskokaloryczny oraz zawiera witaminy A i C. Jednak są tacy, którzy twierdzą ketchup jest bardzo niezdrowy. Jak więc faktycznie z nim jest?

Twierdzenie, że ketchup jest niezdrowy to jedno z najczęściej słyszanych twierdzeń

Opinie, że ketchup jest niezdrowy pojawiają się bardzo często. Dlatego wiele osób zaczyna się poważnie zastanawiać, jak to z nim jest. Też tak macie? Postaramy się rozwiać Wasze wątpliwości. Faktycznie ketchup może być niezdrowy, ale wszystko zależy od tego, jaka firma go produkuje. Produktu niektórych firm mogą zawierać mnóstwo cukru. Innym niezdrowym składnikiem może być sól. W sumie to są najgorsze składniki ketchupu. Niestety, wiele firm dodaje ich mnóstwo. Dlatego rozsądnie powinny go spożywać osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze bądź inne choroby związane z układem krążenia i sercem.

Ketchup

Jednak ketchup może też mieć korzystne działanie

Warto pamiętać, że ketchup jednak nie jest aż tak zły, jak niektórzy próbują nam go przedstawić. W zasadzie większość składników tego produktu jest zdrowa. Warto pamiętać, że zawierają wysoką zawartość antyoksydantów, których głównym działaniem jest ochrona organizmu człowieka przed nowotworami oraz innymi poważnymi schorzeniami powstającymi na skutek działania szkodliwych wolnych rodników. Wspominaliśmy wcześniej, że ketchup produkuje się z pomidorów, które zawierają likopen. Składnik ten ma silne właściwości antynowotworowe, szczególnie po obróbce termicznej pomidorów. Dlatego warto wiedzieć, że będzie on działał silniej właśnie w postaci ketchupu niż świeżych pomidorów.

 

Jednak, co z zawartością konserwantów?

Okazuje się, że ketchup może mieć bardzo korzystne działanie. Jednak wiele osób nadal nurtują pewne pytania. Niektórzy mogą się zastanawiać, co z zawartością konserwantów. Pojawia się dylemat, czy one nie będą oddziaływać negatywnie. Ketchup jest produkowany głównie ze składników, o których już wspominaliśmy już na początku. Jednak wiele firm, które produkują tego typu produkty, dodaje do nich konserwanty. Najczęściej spotykane składniki konserwujące w ketchupie to syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Do ketchupu często dodaje się też dodatki występujące w postaci naturalnych aromatów czy koncentratu pomidorowego. To wszystko może być szkodliwe, więc najlepiej unikać produktów ze zbyt długim składem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]