Przepisy na dania z daktylami medjool

0
1937

Coraz częściej w polskiej kuchni pojawiają się urozmaicenia w formie produktów zagranicznych, które jeszcze kilkanaście lat temu znane były przede wszystkim profesjonalnym kucharzom. Dziś dodatki takie  jak daktyle medjool dostępne są w wielu sklepach ze zdrową żywnością czy nawet marketach – warto jednak wiedzieć, jak wykorzystać je w kuchni, aby wydobyć z nich najlepszy smak, aromat i korzystne właściwości.

Do Polski również dotarła moda na smaczne, ale również zdrowe jedzenie. Zastępuje ono coraz częściej nadmiernie wykorzystywane w diecie, sztuczne suplementy. Daktyle medjool są nie tylko zdrowe, ale również niezwykle smaczne, o ile wie się, z czym je podać oraz jak przygotować. Oto kilka ważnych informacji na temat tych owoców oraz pomysły do ich wykorzystania.

Czym są daktyle medjool?

Te niezwykłe owoce są największym dostępnymi na rynku daktylami. Obecnie hoduje się je na całym świecie, aczkolwiek najbardziej szlachetne owoce sprowadzane są nadal z Izraela. Najbardziej korzystne są te w wersji BIO, np. https://zielonaesencja.pl/product-pol-1312-Daktyle-Medjool-BEZ-SIARKI-krolewskie-500-g-Duze-i-soczyste.html, czyli bez dodatku konserwantów, pestycydów oraz wszystkich innych, niekorzystnych substancji. Dlaczego są one tak popularne we współczesnej kuchni? Przede wszystkim z uwagi na bogaty udział substancji odżywczych: błonnika, potasu, magnezu, żelaza, ale też dużej ilości białka, zdrowych tłuszczów, antyoksydantów czy witamin z grupy B, witaminy A, E i C. Co więcej, dostarczane są one do konsumentów w formie… świeżej! Z uwagi na bardzo niska ilość wody nie zamarzają w temperaturze do -27 stopni; ich transport odbywa się w mroźniach, przy -18 stopniach, co pozwala zachować daktylom świeżość. W temperaturze do 20 stopni na plusie można przechowywać je bez uszczerbku nawet rok. Czasami owoce w wyższych temperaturach pokrywają się białym nalotem, który jest naturalny i wynika z krystalizacji cukru, podobnego jak w przypadku miodu – warto to wiedzieć, gdy wykorzystujemy daktyle medjool w kuchni.

Świetne w wypiekach i na wytrawnie

Warto wiedzieć, że daktyle te doskonale sprawdzają się w wypiekach. Musimy brać tylko pod uwagę fakt, że zawierają bardzo mało wody – przed użyciem możemy je więc nasączyć np. alkoholem w wersji ciast dla dorosłych albo połączyć z innymi owocami, choćby polskimi jabłkami. Będą doskonale komponowały się z kruchym ciastem oraz delikatną, zezłoconą kruszonką na górze. Dla fanów małych słodkości będą doskonałe jako wnętrze do domowe rafaello. Mogą być też świetnym dodatkiem do dań wytrawnych, zwłaszcza z wykorzystaniem tłustego mięsa, np. kaczki czy wieprzowiny.

Smaczna przekąska z daktylami

A oto krótki przepis na przekąskę, w której wykorzystamy proste produkty – i stworzymy coś wybitnie smacznego. Do wykonania przekąski z daktylami medjool potrzebujemy:

– daktyli – kilku sztuk, zależnie od tego, ile przekąsek chcemy przygotować;

– boczku w plasterkach, najlepiej dość tłustego;

– sera pleśniowego.

Daktyle należy wydrążyć, wyciągając z nich pestkę, jednak nie rozcinać do końca. W miejsce wyjętej pestki wkładamy odpowiednią ilość sera – a następnie zamykamy z powrotem daktyla. Ser powinien lekko wystawać, zaś sam daktyl nie domykać się do końca. Następnie całość owijamy plasterkiem boczku i nadziewamy na wykałaczkę w poprzek, aby utrzymać konstrukcję w całości. Tak przygotowaną przekąskę możemy piec w piekarniku albo na rożnie, aż do momentu, gdy boczek będzie chrupiący i złoty.

[Głosów:1    Średnia:5/5]