Zakwasy łydek, chyba każdy z nas zna to uczucie. Tworzą się przy intensywnym wysiłku. Wszystko za sprawą kwasu mlekowego, który wytwarza się podczas intensywnego wysiłku. Właśnie ten kwas gromadzi się w mięśniach, gdzie jest przenoszony do wątroby. Tam przekształca się go do glukozy, po czym wykorzystuje jako źródło energii. Zakwasy najczęściej występują do dwóch, czasami trzech godzin od zakończenia wysiłku fizycznego. Przez ten czas odczuwamy największy ból. Nigdy następnego dnia, tylko tego samego. W przypadku występowania bólu następnego dnia mamy do czynienia z po treningowym bólem mięśniowym. Wszystko za sprawą mikro uszkodzeń mięśni. Zakwasy łydek dotyczą w dużej mierze biegaczy, a także osób, które kompletnie nie są przygotowane do wysiłku fizycznego. Zwłaszcza kiedy odczuwamy mrowienie czy też trudności z poruszaniem.
Jak zaradzić zakwasom łydek?
Po pierwsze niezwykle ważna jest regeneracja i odpoczynek. Nie wykonujmy treningu po treningu, warto odpocząć i dać sobie czas. Pamiętajmy, że mocno zmęczony mięsień może doprowadzić do poważnej kontuzji. Najlepiej odpoczywać z nogami ułożonymi powyżej bioder. W ten sposób zapewnimy przepływ krwi. Niezwykle cenny będzie również masaż bolącego miejsca. Możemy na przykład wykorzystać kostki lodu, które przyniosą nam znaczną ulgę. Pomogą także w zmniejszeniu dolegliwości. Masaż nie tylko usprawni nasze krążenie, ale również rozluźni nasze napięte mięśnie. Polecana jest także krótka kąpiel, najlepiej w ciepłej wodzie z dodatkiem olejki lawendowego. Ten sposób nas odpręży, zrelaksuje i od stresuje. W przypadku kiedy naprawdę nawet domowe sposoby nie pomagają, warto zastosować preparaty rozgrzewające, różnego rodzaju maści. Po posmarowaniu nimi łydki, substancja w nich zawarta uśmierza ból. A nadmiar kwasu mlekowego zostaje usunięty. Bardzo ważna jest również rozgrzewka przed i po treningu. Odpowiednie rozciąganie, nawodnienie.Pamiętajmy, że picie wody z mikroelementami odpowiada za właściwy skurcz mięśni. Czasami zdarza się tak, że po danym treningu dokuczają nam uciążliwe zakwasy. Dlaczego tak dzieje? Może odpowiedzią będzie właściwa dieta? Odpowiednie nawodnienie? Każda osoba, która ćwiczy, która uprawia sport powinna wypić przynajmniej trzy litry wody mineralnej. Zakwasy nie biorą się od tak sobie. Zawsze musi być jakaś przyczyna. Czasami po prostu musimy się przyzwyczaić do wykonywanych ćwiczeń. Nasz organizm musi je zaakceptować.