Produkty bezpieczne dla diabetyków

0
1208
Tłuste ryby to danie dla diabetyka
fot. Pixabay.com

Cukrzyca jest groźną chorobą, która zmienia zupełnie życie osoby na nią chorującej. Jej dieta musi być ściśle kontrolowana i zawierać takie produkty, które nie będą powodowały wahań glukozy we krwi. Co więc może jeść diabetyk? Po jakie produkty powinien sięgać? Wyjaśniamy poniżej.

Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/cukrzyca-polecane-produkty-dla-cukrzykow/

Produkty polecane dla cukrzyków

Osoby, które zmagają się z cukrzycą, powinny przede wszystkim sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wśród polecanych diabetykom produktów warto wymienić:

  • tłuste ryby, jak łosoś, sardynki, śledzie, makrele – są najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, dzięki temu chronią przed chorobami serca (diabetycy są w grupie ryzyka) oraz pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi;
  • jogurt grecki – bogaty w probiotyki, zmniejsza ryzyko zwału serca i udaru mózgu, zmniejsza insulinooporność, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru;
  • jajka – zmniejszają stany zapalne, obniżają poziom złego cholesterolu, podnoszą wrażliwość na działanie insuliny;
  • nasiona chia – wspaniałe źródło błonnika, które daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi;
  • orzechy – bogate źródło błonnika, zmniejszają ilość cukru i złego cholesterolu w krwiobiegu;
  • oliwa z oliwek – najlepsze źródło antyoksydantów, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu;
  • ocet jabłkowy – jedna szklanka octu dziennie pomaga utrzymać poziom cukru na właściwym poziomie.

Owoce i warzywa dla diabetyka

Diabetycy nie powinni stronić od owoców i warzyw. Wśród nich powinny znaleźć się zielone warzywa liściaste, które mają wiele składników odżywczych, a przy tym nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Szpinak, sałata, koperek, natka pietruszki są również bogatym źródłem witaminy C, a diabetycy często zmagają się z jej niedoborem.

Podobnie brokuły są doskonałym warzywem dla cukrzyka. Ich kiełki obniżają poziom insuliny. Diabetycy mogą również sięgać po awokado. Zawiera ono zaledwie 1 g cukru, a za to jest bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe. Pomaga zmniejszyć BMI i wspiera w walce z nadwagą. Osoby, chorujące na cukrzycę, mogą również sięgać po truskawki, które zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz insuliny, a także chronią przed chorobami serca.

Zobacz też: http://www.blognazdrowie.pl/produkty-bogate-w-naturalne-probiotyki/

[Głosów:0    Średnia:0/5]