Cukrzyca jest groźną chorobą, która zmienia zupełnie życie osoby na nią chorującej. Jej dieta musi być ściśle kontrolowana i zawierać takie produkty, które nie będą powodowały wahań glukozy we krwi. Co więc może jeść diabetyk? Po jakie produkty powinien sięgać? Wyjaśniamy poniżej.
Przeczytaj też: http://zadbajoswojezdrowie.pl/cukrzyca-polecane-produkty-dla-cukrzykow/
Produkty polecane dla cukrzyków
Osoby, które zmagają się z cukrzycą, powinny przede wszystkim sięgać po produkty o niskim indeksie glikemicznym. Wśród polecanych diabetykom produktów warto wymienić:
- tłuste ryby, jak łosoś, sardynki, śledzie, makrele – są najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, dzięki temu chronią przed chorobami serca (diabetycy są w grupie ryzyka) oraz pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi;
- jogurt grecki – bogaty w probiotyki, zmniejsza ryzyko zwału serca i udaru mózgu, zmniejsza insulinooporność, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru;
- jajka – zmniejszają stany zapalne, obniżają poziom złego cholesterolu, podnoszą wrażliwość na działanie insuliny;
- nasiona chia – wspaniałe źródło błonnika, które daje uczucie sytości i zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi;
- orzechy – bogate źródło błonnika, zmniejszają ilość cukru i złego cholesterolu w krwiobiegu;
- oliwa z oliwek – najlepsze źródło antyoksydantów, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu;
- ocet jabłkowy – jedna szklanka octu dziennie pomaga utrzymać poziom cukru na właściwym poziomie.
Owoce i warzywa dla diabetyka
Diabetycy nie powinni stronić od owoców i warzyw. Wśród nich powinny znaleźć się zielone warzywa liściaste, które mają wiele składników odżywczych, a przy tym nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Szpinak, sałata, koperek, natka pietruszki są również bogatym źródłem witaminy C, a diabetycy często zmagają się z jej niedoborem.
Podobnie brokuły są doskonałym warzywem dla cukrzyka. Ich kiełki obniżają poziom insuliny. Diabetycy mogą również sięgać po awokado. Zawiera ono zaledwie 1 g cukru, a za to jest bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe. Pomaga zmniejszyć BMI i wspiera w walce z nadwagą. Osoby, chorujące na cukrzycę, mogą również sięgać po truskawki, które zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz insuliny, a także chronią przed chorobami serca.
Zobacz też: http://www.blognazdrowie.pl/produkty-bogate-w-naturalne-probiotyki/