Piękno zaklęte w zielonej herbacie

0
2318
Piękno zaklęte w zielonej herbacie

Cera, włosy oraz kondycja stanowią naszą wizytówkę. Dlatego obecnie tak chętnie dbamy o swój wygląd. Kobiety coraz rzadziej wychodzą z domu bez makijażu, a mężczyzn częściej można spotkać u kosmetyczki. Warto jednak zwrócić uwagę na to co jemy, ponieważ nieodpowiednia dieta może mieć wpływ na kondycję naszego organizmu. Zdrowe posiłki oraz aktywność fizyczna mogą w znaczniej mierze upiększyć nasze ciało. Zielona herbata powinna wejść na stałe do menu każdego z nas. Jej właściwości są trudne do przecenienia, a walory smakowe sprawiają, że nie brakuje miłośników tego napoju.

Właściwości zielonej herbaty

Herbatę tę często piją osoby, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Wspomaga ona odchudzanie poprzez przyspieszenie pracy metabolizmu. Usuwa również zbędne produkty przemiany materii. Zawarty w niej fluor chroni nasze zęby przed powstawaniem próchnicy. Pijąc tę herbatę szybciej możemy pozbyć się toksyn z naszego organizmu, co możliwe jest dzięki właściwościom moczopędnym. Ciekawe jest także korzystanie z zielonej herbaty do złagodzenia zapalenia spojówek. Należy zaparzyć herbatę, następnie ochłodzić ją oraz przemywać spojówki i powieki. Ponadto, herbata ta pomaga nam lepiej radzić sobie w stresujących sytuacjach dzięki teinie. Podczas pierwszego parzenia może ona działać pobudzająco, natomiast podczas drugiego łagodzi odczuwany stres. Zielona herbata może być zbawienna dla nadciśnieniowców. Obniża ona ciśnienie oraz poprawia krążenie krwi. Herbata ta bogata jest w witaminy C, E, B, a także garbniki i sole mineralne, tak potrzebne naszemu organizmowi. Garbniki posiadają działanie, które zapobiegać może rozwijaniu się nowotworów.

Parzenie zielonej herbaty

Aby smak herbaty pozbawiony był goryczy, a listki zachowały jak najwięcej właściwości należy do zaparzania wykorzystać miękką wodę, która nie będzie przekraczać 90 stopni. Temperatura wody może wahać się od 60 do 90 stopni. Wrzątek nie jest odpowiedni do zalania herbaty, dlatego należy odczekać chwilę od zagotowania wody. Trzy lub cztery minuty wystarczą do obniżenia temperatury wody, gdy jednak mamy wątpliwości możemy kupić specjalny termometr. Czas parzenia herbaty jest oczywiście zależny od jej gatunku. Grubość suszu oraz twardość wody też odgrywa dużą rolę. Zielona herbata, która posiada bardzo rozdrobnione listki może parzyć się około trzy minuty, natomiast gruby susz powinien parzyć się znacznie dłużej. Gdy postanowimy krócej trzymać listki herbaty w wodzie, uzyskamy napój lekko pobudzający, gdy jednak zdecydujemy się na dłuższe parzenie możemy otrzymać uspokajający oraz lekko wyciszający roztwór.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNajlepsze marki w Kosmepro
Następny artykułNa czym polega korekta powiek?

Samotna marzycielka, uwielbiam tematykę urodowo-zdrowotno-sportową. Kocham fitness i jazdę na rowerze. Pracuje jako maniciurzystka.